Sidor

onsdag 16 maj 2012

En helg i Budapest

Lämnade Wien och Österrike i fredags förmiddag för att istället tillbringa helgen i Ungerns huvudstad Budapest. Och det var rätt helg att åka bort, i Wien var det tydligen regn hela helgen vilket jag även kom hem till i söndags kväll. Men i Budapest sken solen och det var runt 25 grader hela helgen! Lyckokast minst sagt. Det var rätt skönt att komma iväg från Wien ett par dar, lite miljöombyte är aldrig fel. Budapest är även det en stad jag aldrig hade haft en tanke på att besöka innan jag åkte hit och insåg att det dels går snabbt att åka dit men även hur billig resan var. 38€ tur och retur med buss, riktigt bra pris! Tog ca 3timmar, men det är ju inte värre än alla gånger jag har åkt buss till STHLM.

Kom till Budpest vid 14tiden på eftermiddagen och då började letandet efter var mitt hotell låg, den tog några timmar vill jag erkänna. Men till slut kom jag i alla fall till rätt adress, tack för det!!! Fredag kvällen blev väldigt lugn, när jag väll kom fram till hotellet var jag helt slut. Det tar på krafterna att åka buss i 3 timmar, så det blev lite middag på stranden vid Donau och sen blev det sängen tidigt. Det bästa med hotellet var att det låg 100meter från Donua.Utsikten var helt underbar! Såg ut över hela Budapest från toppen av ST:Stefans basilikan!


Lite lagom motion, eller hur?
Lördagen tillbringades med att kolla in en del av alla sevärdheter i staden, det finns en hel del så det fick bli dem viktigaste. Som tex parlamentshuset som påminner om en bröllopstårta och St:Stefans Basilkan. Magnifik kyrka må sägas! Här kan man om tycker det är intressant kolla in St:Stefans vänstra hand, tror det var den vänstra i alla fall. Alltså han dog på 1100-talet eller något, men handen finns bevarad. Rätt imponerande ändå, men en aning "creepy". För sådär 12spänn kunde man gå upp till toppen av denna kyrka, billigt eller hur? Trappor eller hsiss, jag tyckte ca 300 trappsteg var bra motion en lördagsförmiddag.

Efter lunch på Hard Rock Cafe bar det av mot ett av alla Badhus/spa denna stad har att erbjuda. Dem finns verkligen överallt. Och ett besök i Budapest är inte komplett utan att man har badat på ett alla termalbad. Och hur underbart var inte det. Bada i 38gradigt vatten var hur underbart fanatiskt som helst. Kände mig som en ny människa efteråt. Dock en som var helt slut redan vid 20 denna kväll. Så det blev en tidig kväll då med. Tär på krafterna att va turist tydligen.

Och så var det söndag, efter en seg morgon på hotellet bar det av mot Buda Castle. Efter att tillbringat hela lördagen på Pest sidan var det nu dags att kolla in delar av Buda sidan. Dessa 2 delar var tidigare 2 skillda städer men har med tiden växt ihop och delas av Donua. Donau rinner genom 4 av europas huvudstäder, jag har nu besökt 3! av dem. Och allt på sådär 3månader!

Donau!

Buda castle är som en egen liten stad mitt i stan!Väldigt imponerande! Här skulle man utan problem kunna gå runt en hel dag och bara njuta av den fanatiska miljön och vackra byggnader.
Buda Castle sett från andra sidan Donau, precis vid Parlaments byggnaden!
Jag tyckte Bratislava var billigt, men här var ju allt ännu billigare. Det gick inte mycket pengar vill jag lova, så vill man åka på en billig semester och samtidigt få se mycket är Budapest ett utmärkt alternativ. Tydligen poppas bland svenskar, jag träffade/hörde på stan så där 5 olika grupper med svenskar. På badet var det 4väldigt trevliga damer före mig i kön för betalning, såklart från Sverige. Vad är oddsen liksom?

Nu laddar jag om inför nästa cityweekend, nästa helg blir det Prag! Någon som varit där som kan tipsa om vad jag inte bör/ska missa?

1 kommentar:

  1. Vilken härlig helg du har haft i Budapest :) Hoppas helgen i Prag blir minst lika bra :)

    SvaraRadera