Sidor

fredag 6 april 2012

Bratislava

Hade tänkt skriva ett inlägg om Bratislva igår, men hade inte orken till det. Så låg mest totalt utslagen i sängen och kollad på film igår istället. Besöka 2 städer på 3 dar tog visst ut sin rätt till slut. Men är det inte det man har lov till? Ut och resa och sedan slappa när man kommer hem igen?

Bratislva alltså, det var en upplevelse. Både att åka dit lika mycket som det var att se den stan. Det är inte längre än 6mil mellan Wien och Bratislva, vilket gör dessa att dessa 2 europeiska huvudstäder är de som ligger närmast varandra. Man kan ju såklart ta tåget mellan, men det tyckte jag var lite onödigt när man kan lägga några euro till och åka båt på Donau istället. Sagt och gjort!!! Tåget är garanterat mycket billigare än 48euro tur och retur, men vatten vägen ger mer upplevelser!

Så nu kan jag även säga att jag har åkt snabb katamaran på Donau. Det är en härlig känsla av fara fram på Donau i 50km/t. Ska man ut och resa tyckte jag att det var en bra idé att även göra resan till destinationen till en upplevelse. Och det fick jag verkligen med Twin City Liner! Resan tog ca 75 min. Och då fick man även se en hel del vacker natur. En av höjdpunkterna med båtresan var att se en gammal  fästningsruin som fungerat som gränspunkt mellan Österrike och Slovakien.Väl framme i Bratislva är jag dels inte bara i en ny stad och även i ett land jag aldrig besök tidigare, och även aldrig haft en tanke att besöka innan jag flyttade till Wien och insåg hut smidigt det var att åka dit. Jag hade en enorm tur med vädret, solen visade sig från sin bästa sida och bjud på strålande värme hela dan. Det kunde lika gärna ha varit en dag i Juli! Det var rätt underbart.

Jag tillbringade dagen i en liten del av stan, jag hoppade över shopping kvarteren. Shoppa kan jag göra lika bra i Wien, jag åkte ju dit för att få se alla sevärdheter och dem låg samlade i den gamla delen av stan. Och nog fanns det saker att se alltid, allt från kyrkor, torg, gränder till ett slott. Detta var en stad som erbjud flertalet historiska byggnader! Och sen att mycket låg samlat inom samma område i stan gjorde det väldigt enkelt att ta sig runt.


Utsikt över hela Bratislva från borggården!

Härlig utsikt minst sagt över Donau!
Jag tycker att det är billigt i Österrike, spec alkohol då. Men Slovakien var ju ännu billigare. Eller vad sägs om ett glas vin på krogen för 2euro? Galet billigt, kommer ju bli ruinerad när jag kommer hem igen och går ut :)

Jag visste absolut inget om Bratislva eller Slovakien innan denna resa, men jag är definitivt glad att jag åkte dit. För det var skillnad från Wien, så väldigt roligt att ha sett något annat. Kan definitivt tänka mig att åka dit  igen, och då kanske se lite mer av Slovakien och inte bara huvudstaden. Man hinner ju tyvärr inte med allt man skulle vilja när man enbart tillbringar en dag i en ny stad.

En annan rolig sak som hände i onsdags. Jag sitter på båten som ska ta mig till Bratislva när en äldre kvinna kommer och frågar "Är det ledig här?", på norska. Jag svarar då på svenska, vilket gör att hon ser väldigt förvånad ut. Och frågar sedan om jag är från Norge. Det var början på ett en väldigt trevlig konversation med ett gäng norska pensionärer som hade åkt till Wien på semester och då även passade på att besöka Slovakien.  Det är när man är ute och reser man träffar folk!

Denna veckas resor har fått sugen att ut och fara lite mer när jag ändå är här i central Europa och har flertalet attraktiva resmål enbart ett par timmar bort. Så i maj blir en weekend resa till Budapest och i juni så blir det en helg i Prag. Måste ju passa på!

Någon som varit en någon av dessa städer och kan ge mig tips vad man bör se? Eller vad jag kan undvika? Alla tips mottages tacksamt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar